Bekar bireyler evlilere göre kendilerine daha fazla zaman ayırıp, plan ve hedeflerine odaklanmaktadırlar. Hayatlarına özel biri girdiğinde ilk zamanlarda birlikte zaman geçirmek için sıklıkla dışarda romantik yemeklere gidilir. Alkol alan çiftlerde de sosyalleştikçe alkol alımı artar. Bu da çiftlerin kilo almasına zemin hazırlar.
Araştırmalara göre hiç evlenmemiş bireylerin beden kitle indeksleri evlenenlere göre daha düşüktür. Bekarlıktan evliliğe geçişte yada birlikte yaşamaya başlandığında, bireyler kilo alma eğilimindedir. Kadınlarda genelde 1 yıl içinde kilo artış görülürken, erkeklerde ilk yıl anlamlı bir kilo artışı olmaz, 2. yıl ve sonrasında görülür. Yeni evlenen yada birlikte yaşayan çiftlerdeki kilo artışı, zaten evli/birlikte yaşayanlara göre daha fazladır. Evliliğin başındaki kilo artışının en önemli nedeni olarak mutlu bir ilişki sürdüren kişilerin, artık eşlerinin beğenisini çekmek için uğraşması gerekmediği düşüncesi ve rahatlığı olarak gösteriliyor. Beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle artan porsiyonlar, yüksek kalorili ve yağlı yemekler, geç saatlerde yapılan atıştırmalıklar kilo artışına sebep oluyor.
Bir diğer önemli sebep de egzersiz /fiziksel aktivitenin azalmasıdır. Evli erkekler bekar erkeklere göre daha az egzersiz yapmakta ve dış görünüşlerine özen göstermektedirler. Erkekler kadınlara göre evlilik boyunca fiziksel aktivitelerini daha fazla azaltma eğilimindedirler.
KİLO ALMAK BULAŞICI MIDIR?
Bir çalışmaya göre evli bir çiftten bir kişinin obez olması durumunda eşinin de obez olma ihtimali %37 daha fazladır. Buna bakarak kişilerin birbirleriyle sıkça zaman geçirmesi ve aynı ortamı paylaşması sonucu birbirinden etkilendiklerini ve uyum sağladıklarını söyleyebiliriz. Aynı şeyi birlikte sürekli zaman geçiren, yemek yiyen ve ortak aktivitelerde bulunan yakın arkadaşlar için de söylemek mümkün. Yani “davranış bulaşıcıdır” diyebiliriz! Yanımızdaki kişiler ne kadar kilosunu önemseyip beslenmesine, fiziksel aktivitesine özen gösterirse, biz de onlara uyum sağlamak için o kadar özen gösteririz. Tam tersi kilo alma kaygısı taşımadan sürekli dikkatsizce yiyip içip, beslemesine özen göstermeyen kişilerle zaman geçirenler de bunun rahatlığıyla aynı şekilde davranır ve kilo artışları gerçekleşir.
Antik Çin’de ortaya çıkan, “Ölümsüzlük Çayı” ve “Mucize Çay” olarak adlandırılan Kombucha çayı son yıllarda…
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) baklagillerin beslenmeye dahil edilmesini teşvik etmektedir. Her zaman önerilen Akdeniz Diyeti…
Hint mutfağında uzun süredir kullanılan “Ghee” diğer adıyla “Sade Yağ” son zamanlarda oldukça popüler hale…
Obezite birçok ülkede, her yaş grubunda yaygınlaştığı halde Japonlar ideal kiloda kalmayı başarıyor. Genetik faktörlerin…
Birçok kişinin ortak sorunu olan vücuttaki şişkinliğin sebebi vücutta sıvı birikmesi (ödem) veya karında gaz…
Günümüzün en korkulan hastalıklarından biri haline gelen kanseri önleyebilmek ve kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatabilmek için…