✨Magnezyumun farklı özelliklere sahip, biyoyararlılığı birbirinden farklı olan organik ve inorganik formları vardır. Peki hangi form hangi amaçla kullanılmalıdır. Gelin hep beraber inceleyelim..
.
▶ Magnezyum Sitrat: Kaslar üzerinde etkili formdur. Sporcularda ♀, kas kramplarında (gebelik, regli), fibromiyalji gibi kasla ilgili durumlarda fayda sağlayabilmektedir. Kas, kemik, eklem ağrılarında ve tansiyonu olan bireylerde önerilen formdur.
Gaita (dışkı) yumuşatıcı etkisiyle kronik kabızlık sorunlarına yardımcı olabilmektedir.
▶ Magnezyum Glisinat: Emilimi yüksek bir formdur. Kaslar ve beyin üzerinde etkilidir. Uykusuzluk, stres, migren, baş ağrıları, kaygı bozukluğu, depresyon gibi sorunların hafifletilmesinde faydalıdır.
▶ Magnezyum Malat: Kas fonksiyonunu destekler, enerji üretimine yardımcı olur. Fibromiyalji, kronik yorgunluk, migren, kas krampları durumlarda etkilidir. Enerji verici özelliği bulunmaktadır. ⛹♀Spor yapanlar tercih edebilirler.
▶ Magnezyum Taurat: Kardiyovasküler sistemin işleyişini düzenlemede rol alır. Kan şekeri ve kan basıncının (tansiyon) dengelemesine yardımcı olabilir.
▶ Magnezyum Treonat: Kan beyin bariyerini hızlıca aşabilmesi özelliğiyle sinir sitemi sağlığı ve bilişsel fonksiyonların desteklenmesine katkıda bulunur. Unutkanlık ve hafızayı güçlendirmede etkili bir formdur.
▶ Magnezyum Hidroksit-Oksit: Bu formların emilimi çok düşüktür. Laksatif etkisi (ishal) nedeniyle kısa vadeli kabızlık probleminde kullanımı yaygındır.
.
Magnezyumun + B6 kullanımı magnezyumun emilimini ve biyoyararlılığını önemli oranda arttırmaktadır. Bu nedenle takviyelerde beraber yer alırlar.
.
Magnezyum açısından zengin besinler yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı vb) ,sert kabuklu kuruyemişler (kabak çekirdeği, badem vb), yağlı tohumlar, tam tahıllar, avokado, incir, muz, bitter çikolata.. Günlük beslenmenizde bunları tüketmeye özen gösteriniz.
.
♀Beslenmeye ek olarak yetersizliğinde bir sağlık profesyoneline danışarak besin takviyesi olarak da kullanabilirsiniz.