KURU MEYVELER KİLO ALDIRIR MI? NE KADAR TÜKETİLMELİDİR?

KURU MEYVELER Kuru meyveler rafine şeker yerine tercih edilebilecek sağlıklı ara öğün alternatifi olup, kişilerin tatlıya olan isteğini karşılamaya yardımcı olurlar. Fruktoz adı verilen doğal bir şeker

KURU MEYVELER Kuru meyveler rafine şeker yerine tercih edilebilecek sağlıklı ara öğün alternatifi olup, kişilerin tatlıya olan isteğini karşılamaya yardımcı olurlar. Fruktoz adı verilen doğal bir şeker

içerirler. Vitamin, mineraller, antioksidan ve lif içerikleri oldukça yüksektir. Günümüzde yoğun iş temposu, zamansızlık, evde geçirilen sürenin azalmasıyla birlikte hızlı tüketilmesi kolay besinler tercih edilmektedir. Kuru meyveler 2 ana öğün arasında kan şekerini dengelemek, tokluk hissini sağlamak, tatlı isteğini gidermek için oldukça hızlı ve lezzetli bir seçenektir. Taze meyvelerden farkı ise kurutma işlemi sonucunda azalan su miktarı (taze meyvelerde %80-90 civarında iken kuru meyvelerde %10-20 civarında) ve C vitamini kayıplarıdır.

Faydaları: Kuru meyve uzun ömürlü olması, taşınabilir ve saklanabilir olması nedeniyle taze meyveye göre daha avantajlıdır. Potasyum, magnezyum ve çinko minerallerinden zengindir. Antioksidan içeriği yüksektir. Serbest radikallere karşı hücre hasarını önler, kansere karşı koruyucu etki gösterir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, sinir sistemini korur. Yüksek demir içeriği nedeniyle kansızlığa ve yorgunluğa iyi gelir. Enerji verir, kabızlığı önler ve sindirime yardımcı olur. Tatlı isteğini karşıladığı için tatlı yerine tercih edilebilecek sağlıklı bir alternatiftir. Diyetisyenlerin zayıflama diyetlerinde kullandıkları vazgeçilmez besinlerdendirler.

Uyarılar: Su içeriği azaldığı için meyvenin hacmi küçülür ve karbonhidrat (fruktoz) oranı da artar. Dolayısıyla gramajı başına düşen kalori miktarı da taze meyveye göre daha fazladır. Bu yüzden gelişigüzel değil; ara öğünlerde ortalama bir avuç miktarı geçmeyecek şekilde her gün tüketilebilir. Fazla tüketilmesi insülin direncine ve şişmanlığa sebep olabilir. Ana öğünde yenilirse hazımsızlık ve midede ekşimelere sebep olabilir. Ara öğünlerde tüketilmesi daha doğrudur. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da şeker ilavesi yapılmamış olanları tercih etmektir.

Kuru Meyve Çeşitleri Kışın sıklıkla kullanılan kuru kayısı, kuru erik, hurma, kuru üzüm, kuru dut, kuru kayısıya günümüzde pek çok tropik meyve alternatifleri getirilmiştir. Yaban mersini kurusu, mango, kivi, papaya, ananas, çilek, muz bunlar arasında sayılabilirler.

kenan

Share
Published by
kenan

Recent Posts

KOMBUCHA ÇAYI SAĞLIĞA GERÇEKTEN FAYDALI MI?

Antik Çin’de ortaya çıkan, “Ölümsüzlük Çayı” ve “Mucize Çay” olarak adlandırılan Kombucha çayı son yıllarda…

1 yıl ago

BAKLİYAT UNLARINA TALEP ARTTI. PEKİ BU ÜRÜNLER GELENEKSEL UNUN YERİNİ ALABİLİR Mİ? HANGİSİ DAHA SAĞLIKLI?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) baklagillerin beslenmeye dahil edilmesini teşvik etmektedir. Her zaman önerilen Akdeniz Diyeti…

2 yıl ago

GHEE (SADE YAĞ) NEDİR, FAYDALARI NELERDİR?

Hint mutfağında uzun süredir kullanılan “Ghee” diğer adıyla “Sade Yağ” son zamanlarda oldukça popüler hale…

2 yıl ago

JAPONLAR İDEAL KİLODA KALMAYI NASIL BAŞARIYORLAR?

Obezite birçok ülkede, her yaş grubunda yaygınlaştığı halde Japonlar ideal kiloda kalmayı başarıyor. Genetik faktörlerin…

2 yıl ago

VÜCUTTAKİ ŞİŞKİNLİĞE NELER SEBEP OLUYOR?

Birçok kişinin ortak sorunu olan vücuttaki şişkinliğin sebebi vücutta sıvı birikmesi (ödem) veya karında gaz…

2 yıl ago

KANSERDEN DOĞRU BESLENMEYLE KORUNUN!

Günümüzün en korkulan hastalıklarından biri haline gelen kanseri önleyebilmek ve kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatabilmek için…

2 yıl ago