Tüp Bebek Tedavisinde Kilo Ve Beslenmenin Önemi
Tüp bebek tedavisi görmeye karar veren kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de beslenmedir. Diyet denildiğinde, akla ilk gelen şey zayıflamaktır. Oysa diyetin amacı; her yaşta ve durumda (bebeklik, hamilelik, hastalık vs ), yeterli ve dengeli beslenme ile kişiyi ideal kilo aralığına ulaştırmak ve sağlıklı olan bu kiloyu korumaktır. Fazla kilolu olmak veya zayıflık durumu, hem normal hamilelikte hem de tüp bebek tedavisinde başarılı olma şansını azaltmaktadır.
tüp bebek tedavisinde kilo almamak, tüp bebek tedavisinden sonra kilo alanlar,tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar yan etkileri,tüp bebek tedavisinde kilo alanlar,tüp bebek tedavisi sonrası karın şişliği,tüp bebek tedavisinde ödem,doğal tüp bebek yöntemi,aşılama iğneleri kilo aldırır mı
Tüp Bebek Tedavisinde Kilo Ve Beslenmenin Önemi
Tüp bebek tedavisi görmeye karar veren kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri de beslenmedir.
Diyet denildiğinde, akla ilk gelen şey zayıflamaktır. Oysa diyetin amacı; her yaşta ve durumda (bebeklik, hamilelik, hastalık vs ), yeterli ve dengeli beslenme ile kişiyi ideal kilo aralığına ulaştırmak ve sağlıklı olan bu kiloyu korumaktır. Fazla kilolu olmak veya zayıflık durumu, hem normal hamilelikte hem de tüp bebek tedavisinde başarılı olma şansını azaltmaktadır.
Beden kitle indeksi (BKI= kilo / boy*2) 30’ un üzerinde olan kadınlarda yumurtlama problemleri, adet düzensizlikleri vb. görülürken, erkeklerde ise bu durum sperm sayısını ve hareketliliğini olumsuz etkilemektedir.
Tüp bebek tedavisinde başarı ile beslenme arasındaki ilişki tam olarak kanıtlanmamış olsa da yapılan bazı çalışmalarda, hamilelik öncesi dönemde “Akdeniz Tipi Diyet “ ile beslenen bireylerde tüp bebek başarı oranının arttığı görülmüştür. Akdeniz diyetini ağırlıklı olarak bitkisel yağ, sebze, balık, kuru baklagiller ve tam tahıllar oluşturmaktadır. Yağlı ve şekerli besinler bu diyette yer almamaktadır. Bu durumda doğru bir beslenme programı ile tüp bebek tedavisinde başarı olasılığını arttırmak mümkün olabilir.
Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların dozu vücut ağırlığı ile doğru orantılı olarak artmaktadır. Bu yüzden tedaviye başlayacak olan kadının öncelikle fazla kilolardan kurtulup daha sonra tüp bebek tedavisine başlaması uygun olacaktır. İdeal kilonun üzerinde hamile kalan kadınlarda düşük riski daha fazla görülmektedir. Fazla kilo ayrıca hamilelik süresince oluşabilecek şeker – tansiyon problemlerine ve erken doğum riskine de neden olabilmektedir. Sağlıklı bir hamilelik süreci için, anne adayı hamilelik öncesinde mutlaka diyetisyen yardımı alarak sağlıklı bir beslenme programı ile ideal kilosuna ulaşmalıdır. Diyetisyen kontrolünde kişinin genel sağlık durumu değerlendirilerek, vücut yağ ölçümleri yapılmalı ve yaşam tarzına uygun kişiye özel bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Hamilelik süresince, oluşturulan beslenme programı ve kilo artışı diyetisyen tarafından ayda 1 kez takip edilmelidir. Gerekli görüldüğü takdirde takip sıklığı arttırılabilir.
Antik Çin’de ortaya çıkan, “Ölümsüzlük Çayı” ve “Mucize Çay” olarak adlandırılan Kombucha çayı son yıllarda…
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) baklagillerin beslenmeye dahil edilmesini teşvik etmektedir. Her zaman önerilen Akdeniz Diyeti…
Hint mutfağında uzun süredir kullanılan “Ghee” diğer adıyla “Sade Yağ” son zamanlarda oldukça popüler hale…
Obezite birçok ülkede, her yaş grubunda yaygınlaştığı halde Japonlar ideal kiloda kalmayı başarıyor. Genetik faktörlerin…
Birçok kişinin ortak sorunu olan vücuttaki şişkinliğin sebebi vücutta sıvı birikmesi (ödem) veya karında gaz…
Günümüzün en korkulan hastalıklarından biri haline gelen kanseri önleyebilmek ve kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatabilmek için…