Categories: Besinlerin Faydaları

UZERLİK OTUNUN (NAZAR OTU) FAYDALARI

UZERLİK OTU (PEGANUM HARMALA) Halk arasında nazar otu olarak bilinmektedir. Boyu genellikle 30 ila 60 cm arasında olan, yıllarca yaşayan otsu bir bitkidir. Orta Asya ve Avrupa, Afrika, Akdeniz kıyıları ve Orta Doğu'ya özgüdür. Yarı kurak koşullarda, kumlu topraklarda kendiliğinden yetişir. 50 den fazla tohum taşıyan bu bitki, mayıs ve haziran

UZERLİK OTU (PEGANUM HARMALA) Halk arasında nazar otu olarak bilinmektedir. Boyu genellikle 30 ila 60 cm arasında olan, yıllarca yaşayan otsu bir bitkidir. Orta Asya ve Avrupa, Afrika, Akdeniz kıyıları ve Orta Doğu’ya özgüdür. Yarı kurak koşullarda, kumlu topraklarda kendiliğinden yetişir. 50 den fazla tohum taşıyan bu bitki, mayıs ve haziran

aylarında beyaz çiçek açar.   Etkileri Parkinson gibi sinir sistemi bozukluluklarının tedavisinde faydası bilimsel olarak kanıtlanmıştır. İçeriğindeki aktif bir bileşen olan harmalin, bir merkezi sinir sistemi uyaranıdı . Bu nedenle, bitki depresyon tedavisinde kullanılır. Kalp hastalığı ve hipertansiyon tedavisinde en sık kullanılan şifalı bitkiler arasındadır. Diyabet (şeker hastalığı) tedavisinde olumlu etkiye sahiptir. Antioksidan, aneljezik, antihistaminik ve anti-enflamatuardır. Anti-bakteriyel etkinliğe sahip olduğu için bakteri, bağırsak parazitleri ve küfleri öldürmek için kullanılır. Bitkinin kökü kafadaki bitleri öldürmek için uygulanmaktadır. Tohumlar tekrarlayan ateş tedavisinde ve tenyalardan kurtulmak için toz halinde kullanılır. Aynı zamanda deri ve deri altı kanserlerin tedavisinde kullanılır. Tümörlerin oluşumunu engellemeye yardımcıdır. Tohum özleri böcek ilacı olarak kullanılmaktadır. Yaprakları romatizma tedavisinde kullanılır. Kolik tedavisinde kullanılmaktadır. Anne sütünün hacmini arttırmaya yardımcıdır. Regli ağrılarına iyi gelmektedir. Toksik Etkisi 50 mg / kg vücut ağırlığından fazla kullanılması durumunda toksik etkisi ortaya çıkabilmektedir. Kusma, titreme, şiddetli karın ağrısı, görsel halüsünasyonlar, duygusal bozukluklar, vücut ısısında azalma, kardiyo-vasküler bozukluklar, düşük kan basıncı toksik etkileri arasındadır.

kenan

Share
Published by
kenan

Recent Posts

KOMBUCHA ÇAYI SAĞLIĞA GERÇEKTEN FAYDALI MI?

Antik Çin’de ortaya çıkan, “Ölümsüzlük Çayı” ve “Mucize Çay” olarak adlandırılan Kombucha çayı son yıllarda…

2 yıl ago

BAKLİYAT UNLARINA TALEP ARTTI. PEKİ BU ÜRÜNLER GELENEKSEL UNUN YERİNİ ALABİLİR Mİ? HANGİSİ DAHA SAĞLIKLI?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) baklagillerin beslenmeye dahil edilmesini teşvik etmektedir. Her zaman önerilen Akdeniz Diyeti…

2 yıl ago

GHEE (SADE YAĞ) NEDİR, FAYDALARI NELERDİR?

Hint mutfağında uzun süredir kullanılan “Ghee” diğer adıyla “Sade Yağ” son zamanlarda oldukça popüler hale…

2 yıl ago

JAPONLAR İDEAL KİLODA KALMAYI NASIL BAŞARIYORLAR?

Obezite birçok ülkede, her yaş grubunda yaygınlaştığı halde Japonlar ideal kiloda kalmayı başarıyor. Genetik faktörlerin…

2 yıl ago

VÜCUTTAKİ ŞİŞKİNLİĞE NELER SEBEP OLUYOR?

Birçok kişinin ortak sorunu olan vücuttaki şişkinliğin sebebi vücutta sıvı birikmesi (ödem) veya karında gaz…

2 yıl ago

KANSERDEN DOĞRU BESLENMEYLE KORUNUN!

Günümüzün en korkulan hastalıklarından biri haline gelen kanseri önleyebilmek ve kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatabilmek için…

2 yıl ago