BROKOLİNİN İÇERİĞİ
Turpgillerden olan brokoli, lif, vitaminler (A, C, E ve K), mineraller (kalsiyum, potasyum ve demir), β-karoten ve kuersetin gibi çeşitli flavonoidler dahil antioksidan içeriği yüksek önemli bir besin kaynağıdır. Ayrıca glukozinolatlar, sülforafan ve indol-3-karbinol gibi sağlığa önemli etkileri olan biyoaktif bileşikleri içermektedir. Bu kimyasalların güçlü antioksidan, anti-inflamatuar ve antikanser etkileri bulunmaktadır.
BROKOLİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI
Antioksidanlar hücreleri zararlı serbest radikallerin neden olduğu hasardan korumaya ve kronik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur.
İyi bir lif kaynağıdır. Sindirime yardımcı olur, tokluk hissi yaratır ve sağlıklı bir sindirim sistemine katkıda bulunur.
Brokolinin lifi, antioksidanları ve anti-inflamatuar özellikleri kalp sağlığına katkıda bulunur. Kolesterolü düşürmeye, sağlıklı kan basıncını korumaya ve kardiyovasküler işlevi iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Brokolideki yüksek A vitamini seviyeleri ve diğer antioksidanlar göz sağlığını destekler ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve kataraktları önlemeye yardımcı olabilir.
Yüksek C vitamini içeriği bağışıklık sistemini güçlendirir ve kolajen üretimini, yara iyileşmesini ve demir emilimini destekler.
Brokoli, güçlü kemikler sağlamak ve osteoporozu önlemek için gerekli olan iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Ayrıca kemik sağlığı için gerekli olan K vitamini de içerir.
Kalorisinin düşük lif oranının yüksek olması kilo vermeye/kontrolüne yardımcı olur.
Brokolideki lif içeriği sağlıklı bir sindirim sistemini destekler, bağırsak hareketlerini düzenler ve sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunu teşvik eder.
Sülforafan brokoli, karnabahar, lahana, brüksel lahanası gibi turpgillerden sebzelerde bulunan kükürt içeren kanser karşıtı özelliği olan bir bileşiktir. Sülforafanın meme, prostat, akciğer ve kolorektal kanserler dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerinde kanser hücrelerinin büyümesini engelleme ve apoptozu başlatma yeteneğine sahip olduğu bulunmuştur.
⭐En iyi pişirme şekli buharda pişirmektir. Diğer tüm pişirme yöntemlerinde (soteleme, kaynatma vs) klorofil ve C vitamini, glukozinolatlar ,çözünür protein ve karbonhidratlar önemli ölçüde azalmaktadır.