ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ YAĞI
Üzüm çekirdeği yağı, genellikle şarap üzümlerinin tohumlarından elde edilir. Yirminci yüzyılda, üzüm çekirdeği yağı başta Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa'da, çok daha yüksek hacimde işlenmeye ve satılmaya başladı. Üzüm çekirdeği yağı, genellikle kimyasal olarak ekstre edilir. Kimyasal ekstraksiyonun yağın lezzeti üzerinde
Üzüm çekirdeği yağı, genellikle şarap üzümlerinin tohumlarından elde edilir. Yirminci yüzyılda, üzüm çekirdeği yağı başta Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da, çok daha yüksek hacimde işlenmeye ve satılmaya başladı. Üzüm çekirdeği yağı, genellikle kimyasal olarak ekstre edilir. Kimyasal ekstraksiyonun yağın lezzeti üzerinde
bir etkisi vardır ama bu işlem satın almak isteyenler için uygun fiyatlı üzüm çekirdeği yağı sağlamaktadır. Rengi ve lezzeti hafiftir. İçinde bol miktarda çoklu doymamış yağ linoleik asit (omega 6) içerir. Diğer yağlar gibi, üzüm çekirdeği yağı da serin ve karanlık bir yerde saklanmalıdır. Nadiren kullanan kişiler için, soğutmak en iyisidir. Üzüm çekirdeği yağı buzdolabında muhafaza edildiğinde biraz donabilir. Dumanlanma noktası çok yüksek olduğu için kızartma ve pişirme için oldukça elverişlidir. Ayrıca terbiye ve soslarda kullanımı da uygundur.
Üzüm Çekirdeği Yağının Faydaları
Üzüm çekirdeği yağının sağlığa birçok önemli faydası vardır. Bu yağda bulunan polifenoller ve flavonoidler gibi güçlü antioksidan bileşikleri içerir. Esansiyel yağ asitleri ve E vitamininden oldukça zengindir. İçerdiği bu besin öğeleri sayesinde sağlığa birçok faydası bulunmaktadır.
Üzüm Çekirdeği Yağı Yan Etkileri
Üzüm çekirdeği yağı ekstresinin uygun dozları ile kısa süreli tedavinde yan etkilerini göstermez. 12 haftayı geçmeyecek şekilde tedavide kullanılması önerilir. Görülebilecek hafif yan etkiler; kan basıncının artması, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, hazımsızlık, kafa derisinde pul pul dökülme ve kaşıntı şeklinde olabilir. Bu yan etkiler şiddetli hale gelirse mutlaka doktora başvurulmalıdır. Antikoagülan ilaçlar kullanan ve üzüm alerjisi olan kişilerin kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışması gerekmektedir.
Antik Çin’de ortaya çıkan, “Ölümsüzlük Çayı” ve “Mucize Çay” olarak adlandırılan Kombucha çayı son yıllarda…
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) baklagillerin beslenmeye dahil edilmesini teşvik etmektedir. Her zaman önerilen Akdeniz Diyeti…
Hint mutfağında uzun süredir kullanılan “Ghee” diğer adıyla “Sade Yağ” son zamanlarda oldukça popüler hale…
Obezite birçok ülkede, her yaş grubunda yaygınlaştığı halde Japonlar ideal kiloda kalmayı başarıyor. Genetik faktörlerin…
Birçok kişinin ortak sorunu olan vücuttaki şişkinliğin sebebi vücutta sıvı birikmesi (ödem) veya karında gaz…
Günümüzün en korkulan hastalıklarından biri haline gelen kanseri önleyebilmek ve kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatabilmek için…