ÜLKEMİZDE HER 10 KİŞİDEN 9’ UNDA D VİTAMİNİ YETERSİZLİĞİ GÖRÜLMEKTEDİR!
Yazı haziranda beklerken, bu sene güneşli günlere kavuşmamız temmuzu buldu.. Havalar yeni yeni ısınmaya başladı ve güneş bize yüzünü sürekli olarak göstermeye başladı. Sizi bilmem ama ben güneş enerjisi ile çalışıyorum! Güneşli bir güne uyanmak bana müthiş bir enerji veriyor, mutluluk hormonlarımı harekete geçiriyor.. Bunun elbetteki bilimsel bir açıklaması var.. Bir vitamin düşünün ki en büyük kaynağı “Güneş” olsun… Evet o vitamin D vitamini!
D vitamini yağda eriyen, vücutta birçok sistemde güçlü etkileri olan son derece önemli bir vitamindir. Diğer vitaminlerden farklı olarak D vitamini vücutta aslında bir hormon gibi işlev görmektedir.
D vitamini, vücudumuz güneş ışığına maruz kaldığında deride üretilen bir vitamindir. Özellikle yaz aylarında günde 15-20 dk kadar güneşlenmek (sadece el ve yüz yeterli değil) D vitamini ihtiyacımızı karşılayabilir. Fakat kullanılan koruyucu kremler malesef D vitamini sentezini engellemektedir. Besinlerle alım düzeyi oldukça düşüktür (yaklaşık %10-20). Yağlı balıklar, yumurta, zenginleştirilmiş süt ve süt ürünleri D vitamini kaynakları arasındadır. Tavsiye edilen günlük alım miktarı genellikle 400-800 IU civarındadır.
D vitamini eksikliği oldukça yaygındır. Dünya genelinde yaklaşık 1 milyar insanın kanlarındaki vitamin düzeylerinin düşük olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde de her 10 kişiden 9’unda vitamin D yetersizliği görülmektedir.
D Vitamini Yetersizliğine Sebep Olan Durumlar
- Koyu tenli olmak
- Yaşlılık
- Hamilelik
- Aşırı kilolu veya obez olmak
- Yetersiz balık ve süt ürünleri tüketmek
- Yıl boyunca güneşin az olduğu yerde yaşıyor olmak
- Koruyucu güneş kremleri (ki kullanılması gerekli)
- Kapalı alanlarda yaşamak (camın arkasından gelen güneş de işe yaramaz!)
Çoğu insan vücudundaki D vitamininin yetersizliğinin farkında bile değildir. Çünkü semptomları çok ağır ve anlaşılabilir değildir. Yaşam kaliteniz üzerinde önemli derecede olumsuz etkiye sahip olsa bile bunu fark edemeyebilirsiniz. Yetersizliğini saptamak aslında çok basittir. Doktorunuza danışarak kandaki D vitamini seviyenizi ölçtürmeniz sağlığınız açısından önemlidir. Kanda olması gereken en düşük D vitamini düzeyi 30 ng/ml ‘dir. İdeal düzey ise 40 ng/ml ve üzeridir.
Eğer kandaki D vitamini düzeyiniz yetersiz ise bunu düzeltmek de oldukça kolaydır. Güneşe maruz kalma oranınızı artırabilir, daha fazla D vitamini içeren besinleri yiyebilir yada doktor kontrolünde olacak şekilde takviye kullanabilirsiniz. D vitamini depolan bir vitamin olduğu için fazla miktarda alınması toksik etki yaratabilir. Gelişigüzel takviye kullanması doğru değildir.
PEKİ D VİTAMİNİ YETERSİZLİĞİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?
- Sık sık hasta olmak veya enfeksiyonlara açık olmak
- Halsizlik ve yorgunluk
- Kemik ve sırt ağrısı
- Depresyon
- Yaraların iyileşmesinde gecikme
- Kemik mineral kaybı
- Saç dökülmesi
- Kas ağrısı